MULTICULTURAL  EDUCATION  PROGRAM: 

 THE  WHOLE  WORLD  ON  A  CLASSROOM  WALL

Click here to edit subtitle

ΕΥΕΛΙΚΤΗ  ΖΩΝΗ

 


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: 

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝΞεκινάμε με το Σύμπαν και καταλήγουμε στην Γη για να δείξουμε πόσο ‘μικροσκοπικοί’ είμαστε και πόσο μικρές είναι τελικά οι διαφορές μας σαν ανθρώπινο είδος. Επειδή το μάθημα στηρίζεται στην εικόνα δημιουργούμε την πρώτη αφίσα (φωτογραφίες σε χαρτόνι) με υλικό που ξεκινάει από το μεγαλύτερο μέγεθος και καταλήγει στο μικρότερο:

Μέρος πρώτο: Σύμπαν -- Γαλαξίες -- Ηλιακά Συστήματα -- Αστέρια -- Ήλιος (αστέρι) -- Πλανήτες -- το Πλανητικό μας Σύστημα -- Γη (πλανήτης) -- Δορυφόροι.

Μέρος δεύτερο: Γη -- Ήπειροι -- Χώρες -- Ελλάδα (η θέση μας στην Ευρώπη - στον πλανήτη μας – στο ηλιακό μας σύστημα – στον γαλαξία μας – στο σύμπαν).

Με αυτή την ανάλυση οι μαθητές συνειδητοποιούν το μέγεθος του ανθρώπου στον κόσμο-σύμπαν.

Μπορούμε να κόψουμε σε μικρά χαρτάκια τυπωμένες τις λέξεις ΣΥΜΠΑΝ, ΓΑΛΑΞΙΕΣ κτλπ και να τις προσθέσουμε κάτω από τις εικόνες.

Είμαστε μόνοι στον κόσμο;

Είναι ο άνθρωπος τελικά ο ‘βασιλιάς του κόσμου’ και το ‘κέντρο του σύμπαντος’;

Ζωγραφίστε τον Κόσμο όπως τον βλέπετε μετά από όσα συζητήσαμε.

Θα βρείτε τις λέξεις και τις εικόνες στις επόμενες σελίδες.


ΣΥΜΠΑΝ

ΓΑΛΑΞΙΕΣ

ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΑΣΤΕΡΙΑ

ΗΛΙΟΣ (αστέρι)

ΠΛΑΝΗΤΕΣ

1.   Ερμής

2. Αφροδίτη

3. Γη

4. Άρης

5. Δίας

6. Κρόνος

7. Ουρανός

8. Ποσειδώνας


ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: 

ΕΔΩ  ΓΗ

 


Εξερευνούμε τις έννοιες κοινωνία – πολιτισμός – κουλτούρα – διαφορετικότητα (σε θρησκεία, πολιτισμό, χρώμα, εκπαίδευση, και το δικαίωμα στην ελευθερία). Η κάθε εικόνα έχει μια ιστορία που πρέπει να αναπτύξουμε.

Εστιάζουμε στο ότι η κάθε κοινωνική ομάδα έχει διαφορετική αντίληψη για το τι είναι και πως αντιπροσωπεύεται:

SΗ θρησκεία, μέσα από φωτογραφίες από εκκλησίες, τεμένη, ναούς και τοτέμ.

Η ομάδα φωτογραφιών που αναφέρονται στο θέμα ‘διαφορετικότητα στην θρησκεία’ έχει αντιπροσωπευτικές εικόνες από ναούς διαφορετικών θρησκειών.

SΟ πολιτισμός-εκπολιτισμός σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα και σταθμά. Μιλάμε για την Ευρωπαϊκή προσπάθεια να εκπολιτιστεί ο απολίτιστος Ινδιάνος. Προσπάθεια μέχρι το 1960 (περίπου) χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο προπαγάνδας. Για παράδειγμα ο κινηματογράφος περιγράφει πάντα τον δυστυχισμένο και αναξιοπαθούντα άποικο και τον ύπουλο ‘αιμοδιψή ερυθρόδερμο’. Η ιστορία στιγμάτισε τον πραγματικό γηγενή της Βόρειας και Νότιας Αμερικής με σκοπό την αφομοίωσή του κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα των κατακτητών.   Από την πλευρά του ο Ινδιάνος πολεμά τον κατακτητή όπως έκανε και ο Έλληνας του 1821. Από την πλευρά μας οι ήρωες του ’21 δεν πολέμησαν τον κατακτητή;

Η ομάδα φωτογραφιών που αναφέρονται στο θέμα ‘διαφορετικότητα στον πολιτισμό’ έχει αντιπροσωπευτικές εικόνες δύο διαφορετικών πολιτισμών: Ινδιάνοι και Έλληνες. Εδώ αρχίζουμε και επισημαίνουμε ότι η πίστη ότι οι ινδιάνικες φυλές έχουν ‘εξωτικό’ ή ‘βάρβαρο’ τρόπο ζωής και κατά συνέπεια ‘μη πολιτισμό’ είναι σύμφωνα με τις δικές μας στερεοτυπικές απόψεις που παγιώνουμε χωρίς κριτική σκέψη και έχοντας ρατσιστικές φοβίες.

Η ομάδα φωτογραφιών που αναφέρονται στο θέμα ‘δικαίωμα στην ελευθερία’ κάνει μια αντιπαράθεση της επανάστασης του ’21 (Έλληνες εναντίων των κατακτητών Τούρκων) και της αντίστασης των Ινδιάνων στον κατακτητή Ευρωπαίο.

SΔιαφορετικότητα στο χρώμα της επιδερμίδας και οι ‘ράτσες’ σαν στιγματισμός ανωτερότητας ή κατωτερότητας.

Η ομάδα φωτογραφιών που αναφέρονται στο θέμα ‘διαφορετικότητα στον χρώμα’ έχει αντιπροσωπευτικές εικόνες ανδρών και γυναικών που ανήκουν σε τέσσερις βασικές ‘ράτσες’. Μπορούμε να ξεκινήσουμε το θέμα ανώτερης/καλύτερης ράτσας (χρώματος). Πόσο κατώτερα είναι τα παιδιά που έρχονται από γονείς που ο ένας από τους δύο ανήκει σε δεύτερης ποιότητας ράτσα.

SΗ εκπαίδευση και η ελευθερία στην μόρφωση σαν αγαθό και δικαίωμα. (Κρυφό Σχολειό και Μαύροι μαθητές που δεν είχαν δικαίωμα να παρακολουθούν σε σχολεία που παρακολουθούσαν Λευκοί μαθητές.)

Ουσιαστικά κάθε φωτογραφία που παρουσιάζουμε σ’ αυτό το μάθημα μπορεί να γίνει ‘χαλί’ για ερωτήσεις!

Ζωγραφίστε αυτό που σας έκανε πιο πολύ εντύπωση (μπορεί και αναπαράσταση μιας από τις εικόνες).

Στο επόμενο μάθημα συζητάμε και αναλύουμε κάθε έργο που θα παραλάβουμε.

 

Θα βρείτε τις λέξεις και τις εικόνες στις επόμενες σελίδες.ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

          Με τον όρο κοινωνία εννοείται το σύνολο των ανθρώπων που συμβιώνουν σε κάποιον τόπο ή σε μία ιστορική περίοδο. Ως κοινωνία φέρεται η διαρκής στο χρόνο συνεργατική ομάδα, τα μέλη της οποίας ανέπτυξαν οργανωμένα πρότυπα σχέσεων μέσω της διαρκούς αλληλεπίδρασής τους.

          Όπως και άλλες ομάδες, μια κοινωνία επιτρέπει στα μέλη της να επιτύχουν ανάγκες ή επιθυμίες που δεν θα μπορούσαν να εκπληρώσουν μόνα τους. Ευρύτερα, μια κοινωνία είναι μια οικονομική, κοινωνική, ή βιομηχανική υποδομή, φτιαγμένη από μία ποικίλη συλλογή ατόμων. Τα μέλη μιας κοινωνίας μπορούν να είναι από διαφορετικές εθνικές ομάδες, μια κοινωνία μπορεί να αποτελείται από μία συγκεκριμένη εθνική ομάδα, όπως οι Έλληνες που ανήκουν σε ένα έθνος, ή μια ευρύτερη πολιτιστική ομάδα, όπως μια  Ευρωπαϊκή κοινωνία.

          Οι ανθρωπολόγοι τείνουν να ταξινομήσουν τις διαφορετικές κοινωνίες σύμφωνα με το βαθμό στον οποίο οι διαφορετικές ομάδες μέσα σε μια κοινωνία  έχουν άνιση πρόσβαση στα πλεονεκτήματα όπως οι πόροι, το γόητρο, ή η δύναμη. Ουσιαστικά όλες οι κοινωνίες έχουν αναπτύξει κάποιο βαθμό ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων τους μέσω της διαδικασίας της κοινωνικής στρωματοποίησης, του τμήματος των μελών μιας κοινωνίας στα επίπεδα με τον άνισο πλούτο, του γοήτρου, ή της δύναμης.

          Ο όρος πολιτισμός (πόλις > πολίτης > πολιτισμός) εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα τον 18ο αι. από τον Αδαμάντιο Κοραή, ως αντιστοίχιση του γαλλικού civilisation, έκτοτε όμως χρησιμοποιείται υποκαλύπτοντας και την έννοια του culture  λόγω της έλλειψης μονολεκτικής ακριβούς απόδοσης στα ελληνικά της ξενόγλωσσης έννοιας.

Η πολιτισμική ανάπτυξη του ανθρώπινου γένους,

S  διαιρούμενη γεωγραφικά, είναι η πολιτιστική δράση (υλικά και πνευματικά έργα, δραστηριότητες και έθιμα) και

S η πνευματική καλλιέργεια ή «culture» (αξίες, παραδόσεις, παιδεία, μόρφωση, αισθητική, εκλέπτυνση συμπεριφοράς),

που συνισταμένα διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων κατά τόπους. Ένας πολιτισμός δεν έχει απαραίτητα τοπικό χαρακτήρα. Μπορεί να διαχέεται γεωγραφικά και με άλλα κοινωνικά κριτήρια που του δίνουν ταυτότητα, όπως η φυλή, η εθνικότητα, η θρησκεία, η γλώσσα, η μόδα  ή κάποιος άλλος παράγοντας κοινωνικής συνοχής. Ένας πολιτισμός μπορεί να χαθεί, αν αλλοιωθούν σε μεγάλο ποσοστό στοιχεία της πολιτισμικής του ταυτότητας.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ: Διάκριση των όρων «πολιτισμός» και «κουλτούρα»

Ο «πολιτισμός» και στα ελληνικά συγχέεται συχνά με ένα γνήσιο υποσύνολό του, τον όρο «κουλτούρα».

          Οι πρώτοι χρήστες του όρου «πολιτισμός», του απέδιδαν πιθανόν τη σημασία της εκλεπτυσμένης συμπεριφοράς, της εξελικτικότητας του ατόμου, της ευγενείας και της απελεύθερωσης των ηθών, ως στοιχεία που έπονται της συμπεριφοράς κάποιου που ζει σε μια πόλη, κάποιου «πολιτισμένου». Αυτή η σύλληψη, αριστοκρατικής καταγωγής, περιείχε τη ιδέα της εξέλιξης του συνόλου προς το καλύτερο, και είχε ως κεντρική ιδέα έναν προοδευτικό πολιτισμό και μία πολιτισμένη και εκπολιτιστική Δύση.

      Το 1952 οι εθνολόγοι Alfred Kroeber και Clyde Kluckhohn κατέγραψαν 164 διαφορετικούς ορισμούς της κουλτούρας, και έκτοτε ο αριθμός αυτός αυξήθηκε. Τούτη η εννοιολογική διάσταση είναι εντονότερη στην Ελλάδα καθώς η λέξη «κουλτούρα» είναι γλωσσικό δάνειο  το οποίο στερείται παραγώγων στην ελληνική γλώσσα .

          Ο Μ. Πλωρίτης διερωτάται αγανακτισμένος «πότε επιτέλους θα αντικαταστήσουμε την ξενική και κακόηχη λέξη κουλτούρα με τη θαυμάσια ελληνική και ταυτόσημη λέξη Παιδεία;» Προτάσεις έχουν γίνει επίσης προκειμένου αποδοθεί η ξένη λέξη ως «πνευματική καλλιέργεια», «πνευματικός πολιτισμός», «πολιτιστικό σύστημα»,  «πολιτιστικό μόρφωμα» κ.α.

      Σήμερα, με τον όρο πολιτισμό έχουμε την τάση να συμπεριλαμβάνουμε τις διάφορες κουλτούρες. Ο Lévi-Strauss μιλάει για έναν ενιαίο πολιτισμό (civilisation) ο οποίος απαρτίζεται από διάφορες κουλτούρες (cultures).

 

     Ο εθνολόγος  Edward Burnet Tylor εισήγαγε την καινοτόμο άποψη ότι ο πολιτισμός αποτελεί έκφραση της ζωής του ανθρώπου και «σύνθετο σύνολο που περιλαμβάνει τη γνώση, την πίστη, την τέχνη, το νόμο, τα ήθη και τα έθιμα και άλλες δεξιότητες που απέκτησε ο άνθρωπος ως μέλος μιας κοινωνικής ομάδας»Με την έννοια του πολιτισμού εννοούμε επίσης και το σύνολο των κοινών πολιτιστικών στοιχείων μιας ομάδας κοινωνιών.*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

White or Caucasian Race, or Caucasoid.

Also known as the Caucasian Race, the Caucasoids are further classified into various sub races such as Aryans (Indo-Europeans), Semitic (Jewish, Hebrew speaking people), Hamitic (Berber-Cushitic-Egyptian native races), Nordic, Mediterranean, Dinaric, Alpine, Arabid, East Baltic, Turanid, Iranid and Armenoid.

 

The Black Or Negro Race, or Negroid.

The Negro, proper, inhabits all that part of Africa from along the coast of south of the Equator, to the 16th degree of latitude. The Negro race is subdivided into sub races such as Aborigines, Melanesians, Negritos, Papuans, Dravidians, etc.

 

The Red or Indian Race.

This race occupied the whole of the two and the neighboring islands.

 

Yellow, or Mongolian, or Mongoloid.

This race dwells principally in the East Indies and the adjacent islands.

The Mongoloid race include all those people who are classified under the sub races East Asian, North Asian.

 

                                          Australoid

As discussed before, the Aborigines, Melanesians, Papuans and Negritos come under the Australoid race.

The Samoids, Esquimaux, and Tartars.


 
   * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: 

ΜΟΡΦΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

 

          Λέξεις κλειδιά: Ρατσισμός, φυλετικές διακρίσεις στην Ευρώπη, Εθνικισμός, Ναζί, διαχωρισμός, Ολοκαύτωμα, Ινδιάνικες φυλές και μαύροι σκλάβοι στην Βόρεια Αμερική. Ο ρατσισμός ντυμένος με διαφορετικά προσωπεία.

 

          Το κεφάλαιο χωρίζεται σε δύο μέρη.

 

ΜΕΡΟΣ 1

 

          -- Στην φρίκη του ρατσισμού (ανώτερες-κατώτερες φυλές) στην Ευρώπη στην δημιουργία και καλλιέργεια εθνικιστικών ιδεολογιών και τον αφανισμό εκατομμυρίων φυλετικών ομάδων ακόμα και αν δεν είναι μειονότητες. [Ξεκινάμε από την Ευρώπη που είναι και χώρος που γνωρίζουν οι μαθητές. Εκείνη την περίοδο άλλωστε οι δάσκαλοι προετοιμάζουν την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και οι μαθητές ανακαλύπτουν και τον ρατσισμό σαν μέρος αφορμή-δικαιολογία του πολέμου.]

Το φωτογραφικό υλικό ακολουθεί μια σειρά ξεκινώντας από το Εβραϊκό σήμα που εξαναγκάζονται να φορούν Εβραίοι Γερμανοί πολίτες στην Γερμανία απλά και μόνο γιατί ανήκουν σε μια στοχοποιημένη σαν κατώτερη ομάδα (εμπλέκεται θρησκευτικός κοινωνικός οικονομικός ρατσισμός και όχι μόνο) και κορυφώνεται με φωτογραφίες των τραίνων που μεταφέρουν τους Εβραίους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εξαθλίωσης της ανθρώπινης υπόστασης, τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια.

 

ΜΕΡΟΣ 2

 

        -- Στην φρίκη του ρατσισμού με άλλο προσωπείο στην Αμερικανική ήπειρο.

Το δεύτερο μέρος χωρίζεται σε δυο υπό-μέρη.

 

          Α] Αυτόχθονες, Ινδιάνικες φυλές που ο Ευρωπαίος τους βρίσκει στην γη και πατρίδα τους και επειδή είναι πιο προηγμένος σε οπλισμό καταλαμβάνει την γη τους και τους αποδεκατίζει. Χρησιμοποιώντας την λέξη ‘πολιτισμός’ ο λευκός κατακτητής ‘εκπολιτίζει’ τον δυναστευόμενο στην ξενόφερτη γλώσσα, την θρησκεία και τα ήθη και έθιμα απαγορεύοντας και τιμωρώντας (πολλές φορές με θάνατο) την χρήση της μητρικής γλώσσας, θρησκείας κλπ με σκοπό την εκρίζωση της ινδιάνικης ταυτότητας και την αφομοίωση των επιζώντων σε μια κοινωνία που ο λευκός Ευρωπαίος είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος.    

Παράλληλα ο κυρίαρχος λευκός καταγράφει την ιστορία σύμφωνα με το συμφέρον του. Φωτογραφίζει τους Ινδιάνους σαν άγριους και αιμοσταγείς δολοφόνους. [Στο σημείο αυτό κάνουμε σύγκριση με τους ήρωες του ’21, πως είδαμε εμείς την Επανάσταση και πως την αντιμετώπισαν οι Τούρκοι. Οι μαθητές έτσι συνειδητοποιούν ότι οι Ινδιάνοι πολέμησαν για την γη, την θρησκεία, και τον πολιτισμό τους ακριβώς όπως έκαναν οι δικοί μας ήρωες του. Επίσης πρέπει να γίνει αναφορά των ‘καουμπόικων’ έργων που δείχνουν τους Ινδιάνους όπως θέλουν οι κατακτητές λευκοί. Οι μαθητές συνεχώς ανακαλύπτουν ότι η εικόνα (φωτογραφία και κινηματογράφος) δημιουργεί μια πλαστογραφημένη πραγματικότητα της ιστορίας όταν χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς του ισχυρότερου με στόχο την περιθωριοποίηση και την αφομοίωση.

 

Επισημάνσεις:

           Γιορτή των Ευχαριστιών. Οι πρώτοι άποικοι πέθαιναν από πείνα και ασθένειες τον πρώτο χειμώνα στην Αμερικανική ήπειρο. Οι Ινδιάνοι τους περιέθαλψαν, τάισαν και βοήθησαν να επιζήσουν και από τότε οι λευκοί άποικοι-κατακτητές γιορτάζουν την επιβίωσή τους. (Δεν δίστασαν βέβαια αργότερα να εξαφανίσουν τις συγκεκριμένες ινδιάνικες φυλές!)

          Οι χοροί και οι ενδυματολογικές συνήθειες των ινδιάνων και οι ‘άναρθρες’ κραυγές τους σε σαν βάρβαρες εκφάνσεις απολίτιστων λαών σε σύγκριση με Ελληνικούς λαϊκούς χορούς, φουστανέλες,  και σφυρίγματα και ‘όπα’ των Ελλήνων. Αν ήμασταν μη-Ελληνες (για παράδειγμα Ιρλανδοί) πόσο βάρβαρες θα βλέπαμε τις Ελληνικές συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα;

          Εδώ μπορούν να προβληθεί μέρος του πέμπτου επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς “Into the West” που αναφέρεται στις προσπάθειες αφομοίωσης μικρών ινδιάνων της φυλής Lakota. (Into the West Ep5 Pt 7- 10).

          Καλό είναι να υπενθυμίζουμε στους μαθητές μας ότι ο καλύτερος τρόπος αναφοράς στα μέλη των Ινδιάνικων φυλών της Αμερικής είναι χρησιμοποιώντας το όνομα της φυλής προσθέτοντας και τον όρο ιθαγενής/ντόπιος (Native American), π.χ. Lakota Native Americans, ή Ινδιάνοι της Αμερικής (American Indians).

 

          Β]Μαύροι-σκλάβοι, δουλεμπόριο, αρπαγή νέων από τα παράλια της Αφρικής και πώλησή τους σαν ζώα. Μαρκάρισμά και ακρωτηριασμός ή θανάτωσή αν επιχειρούσαν να το σκάσουν. Διακήρυξη ανεξαρτησίας αργότερα αλλά στην πραγματικότητα διαχωρισμός του ανώτερου λευκού και του κατώτερου μαύρου. Η Εκπαίδευσή τους δεν προχωράει πέρα από βασικές γνώσεις ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής και αυτά για να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του λευκού πολίτη.

Εδώ δίνεται η ευκαιρία να δουν οι μαθητές μέρη του κινηματογραφικού έργου “The Great Debaters” και αναφορές σε σχολεία μόνο για μαύρους καθώς και τον τρόπο ‘τιμωρίας’ μαύρων σε εποχές όπου ήδη υπήρχε κατοχυρωμένη με νόμους η ισότητα των ανθρώπων. Άλλο μια ενδιαφέρουσα σειρά είναι το “Roots”.

Γίνεται τέλος αναφορά σε προσωπικότητες όπως η  Rosa Louise McCauley Parks, ο Martin Luther King, Jr., ο Malcolm X, ο Barack Hussein Obama II.  

Καλό είναι να υπενθυμίζουμε στους μαθητές μας ότι ο καλύτερος τρόπος αναφοράς στα μέλη της μαύρης φυλής στην Αμερική είναι Αφρο-Αμερικανός (African American)

 

Το φωτογραφικό υλικό του κεφαλαίου καλό είναι να ακολουθεί των διηγήσεων γιατί είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό σαν θέαμα.

 

ΜΕΡΟΣ 1

 

Ναζιστική Γερμανία - Άρεια Φυλή 

 

          Ο όρος Ναζιστική Γερμανία ή Τρίτο Ράιχ , επίσημο όνομα Γερμανική Αυτοκρατορία (Deutsches Reich) και αργότερα Μείζων Γερμανική Αυτοκρατορία, αναφέρεται στη Γερμανία της περιόδου 1933–1945, κατά την οποία το Ναζιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ, ήταν στην εξουσία. Το ναζιστικό καθεστώς άλλαξε ολοσχερώς τις πολιτικές και κοινωνικές δομές στη χώρα, καθιερώνοντας τον "υπέρτατο Ηγέτη" (Φύρερ) και υιοθετώντας φυλετική πολιτική, η οποία οδήγησε στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης και, τελικά, στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ευρώπης. Η ένοπλη σύρραξη που προκλήθηκε από την πολιτική του καθεστώτος είχε ως συνέπεια τη μεταβολή του παγκόσμιου χάρτη.

 

Η ναζιστική ιδεολογία είναι ιδεολογία έντονα διαποτισμένη από αντιλήψεις φυλετικών διακρίσεων, εθνικισμού, στρατοκρατίας αλλά και δημιουργίας και χρήσης παραστρατιωτικών οργανώσεων. Παράλληλα, ασκείται πολιτική τρομοκρατίας σε όσους διαφωνούν πολιτικά με το καθεστώς, έντονη προπαγάνδα για τα ιδεώδη και αντιπροπαγάνδα για αντίθετες ιδεολογίες, και, φυσικά, προσωπολατρία για τον Ηγέτη (Φύρερ, Führer). Ο ολοκληρωτισμός είναι από τα βασικά ιδεολογικά σημεία του Ναζισμού. Προορισμός του κάθε πολίτη, του κάθε στρατιώτη, όσο ιεραρχικά ανώτερος και αν είναι, είναι ένας και μοναδικός: Η τυφλή υπακοή στον Ηγέτη.

 

Σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία, δεν έχουν θέση στον κόσμο οι Εβραίοι, οι Αθίγγανοι και οι ομοφυλόφιλοι, όπως και κάθε είδους άνθρωποι του περιθωρίου. Οι καθαρόαιμοι Γερμανοί ανήκουν στην Άρεια φυλή, η οποία είναι ανώτερη όλων των υπόλοιπων φυλών. Οι υπόλοιπες φυλές απλώς οφείλουν να υποταχθούν στην ανωτερότητά της άρειας φυλής. Ορισμένες, μάλιστα, φυλές, όπως οι Σλάβοι, είναι τόσο κατώτερες, ώστε όσοι ανήκουν σε αυτές να χαρακτηρίζονται απλά ως υπάνθρωποι (Untermenschen) και να είναι κατάλληλοι μόνο ως σκλάβοι των Αρείων.

 

Για την εκκαθάριση των Εβραίων και των Αθίγγανων, εκτός από πογκρόμ, το ναζιστικό καθεστώς οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση, (Επιχείρηση Ράινχαρντ), δημιουργώντας ειδικά στρατόπεδα εξόντωσης, προκαλώντας το Ολοκαύτωμα, δηλαδή την γενοκτονία των Εβραίων και των Αθίγγανων, με θύματα 6.000.000 για τους Εβραίους και περισσότερα από 500.000 για τους Αθίγγανους.

 

Η εφαρμογή στην πράξη της ναζιστικής ιδεολογίας δεν επέφερε απλά έναν Παγκόσμιο Πόλεμο: Ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο εκατομμυρίων αντιφρονούντων, αιχμαλώτων πολέμου, ομοφυλόφιλων και οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, σύνολο από δραστηριότητες που κατέληξαν στον θάνατο έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης, αρκετών, μάλιστα, με ανατριχιαστικούς τρόπους και αποτρόπαιες μεθόδους, και εκατομμυρίων συλληφθέντων και αιχμαλώτων πολέμου από όλες τις κατακτημένες χώρες, μηδέ της Γερμανίας εξαιρουμένης.

 

 

Ολοκαύτωμα

          Με τον όρο Ολοκαύτωμα περιγράφεται ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία με την υποκίνηση του κράτους διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από την Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες τους. Στα αρχικά στοιχεία που συνθέτουν το Ολοκαύτωμα είναι το πογκρόμ της Νύχτας των Κρυστάλλων και το Πρόγραμμα Ευθανασίας T-4, τα οποία οδήγησαν στη συνέχεια στα τάγματα θανάτου και στα στρατόπεδα εξόντωσης τα οποία αποτελούσαν μαζική και κεντρικά οργανωμένη προσπάθεια για την εξολόθρευση κάθε μέλους των κοινοτήτων που αποτελούσαν στόχο των Ναζί.

Οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν τα κυρίως θύματα του Ολοκαυτώματος, μέσω αυτού που οι Ναζί ονόμαζαν «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος». Το νούμερο που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τον αριθμό των θυμάτων του εβραϊκού πληθυσμού είναι έξι εκατομμύρια. Εκτός από τους Εβραίους, περίπου 220.000 Ρομά και Σίντ θανατώθηκαν στο Ολοκαύτωμα (μερικές εκτιμήσεις φτάνουν ως και τις 800.000), δηλαδή το 25-50% του ευρωπαϊκού τους πληθυσμού. Άλλες ομάδες που κρίθηκαν «φυλετικά κατώτερες» ή «ανεπιθύμητες» ήταν οι εξής: Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτοι σε κατεχόμενες περιοχές (περιλαμβανομένων των Ρώσων και άλλων Σλάβων), Πολωνοί μη Εβραίοι (3 εκατομμύρια Πολωνοί Εβραίοι και 2 εκατομμύρια Πολωνοί μη Εβραίοι), διανοητικά ασθενείς ή σωματικά ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ελευθεροτέκτονες, Κομμουνιστές και άλλοι πολιτικοί αντιφρονούντες, συνδικαλιστές και κάποιοι Καθολικοί και Προτεστάντες κληρικοί που διώχτηκαν ή θανατώθηκαν. Αν συνυπολογιστούν και όλες αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει σημαντικά. Κάποιες εκτιμήσεις τοποθετούν το συνολικό αριθμό θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα 26 εκατομμύρια ανθρώπους, όμως τα 9 έως 11 εκατομμύρια θύματα συνήθως θεωρείται η πιο αξιόπιστη εκτίμηση.

Στο βιβλίο του "Ο πόλεμος της Ρωσίας", ο Βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντ Όβερυ (Richard Overy) περιγράφει αυτή την αναζήτηση των Ναζί για πιο αποτελεσματικούς τρόπους δολοφονίας. Μετά την κατάκτηση της Λευκορωσίας, χρησιμοποίησαν ψυχικά ασθενείς από ψυχιατρεία του Μινσκ ως πειραματόζωα. Αρχικά, δοκίμασαν να τους σκοτώσουν με όπλα, παρατάσσοντάς τους σε ευθεία, έτσι ώστε μια σφαίρα να σκότωνε όσο το δυνατόν περισσότερους, για οικονομία στο χρόνο και τα πυρομαχικά, αλλά η μέθοδος αυτή αποδείχτηκε πολύ χρονοβόρα. Κατόπιν δοκίμασαν το δυναμίτη, όμως λίγοι σκοτώθηκαν και οι περισσότεροι ακρωτηριάστηκαν χωρίς να πεθάνουν, αναγκάζοντας τους Γερμανούς να τους αποτελειώσουν με πολυβόλα. Τον Οκτώβριο του 1941 στο Μαγιλιόβ δοκίμασαν φορτηγά που είχαν μετατρέψει σε κινητούς θαλάμους αερίων (Gaswagen). Χρησιμοποιώντας αρχικά τα καυσαέρια από την εξάτμιση ενός μικρού στρατιωτικού οχήματος, χρειάστηκε περίπου μισή ώρα για να πεθάνουν οι επιβαίνοντες. Όταν χρησιμοποιήθηκε η (μεγαλύτερη) εξάτμιση ενός φορτηγού, χρειάστηκαν μόνο οκτώ λεπτά.

Προηγουμένως, τα στρατόπεδα εξόντωσης είχαν αλλάξει τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιούσαν, από μονοξείδιο του άνθρακα στα στρατόπεδα Μπελζέκ, Ζομπίμπορ και Τρεμπλίνκα, στο Zyklon B που χρησιμοποιούνταν στο Μάιντανεκ και το Άουσβιτς. Η διαχείριση μεγάλων αριθμών πτωμάτων αποτελούσε άλλο ένα πρόβλημα, λογιστικής φύσης. Η αποτέφρωση σε μεγάλη κλίμακα θεωρούνταν αρχικά ανέφικτη, μέχρι που ανακαλύφθηκε ότι από τη στιγμή που οι φούρνοι των κρεματορίων ανέπτυσσαν μια ικανή θερμοκρασία, η καύση θα μπορούσε να αυτοσυντηρείται από το λίπος των πτωμάτων και μόνο. Όταν λύθηκε και αυτή η τεχνική "λεπτομέρεια", οι Ναζί εφάρμοσαν σε πλήρη κλίμακα το σχέδιό τους για μαζικές δολοφονίες.

 

Αγριότητα

          Το Ολοκαύτωμα εφαρμόστηκε χωρίς κανένα έλεος ή εξαίρεση για τα παιδιά ή τα μωρά, και τα θύματα συχνά βασανίζονταν πριν τελικά δολοφονηθούν. Οι Ναζί διεξήγαγαν σαδιστικά και θανατηφόρα "ιατρικά" πειράματα χρησιμοποιώντας κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Ο Γιόζεφ Μένγκελε, στρατιωτικός γιατρός στο Άουσβιτς και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας στο Μπίρκεναου, ήταν γνωστός ως "ο Άγγελος του Θανάτου" για τα σαδιστικά και ανορθόδοξα πειράματά του. Πολλά από αυτά τα πειράματα είχαν σκοπό να παράξουν "φυλετικά αγνά" μωρά ή να διερευνήσουν τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος στον πόνο, τον ακρωτηριασμό, την πίεση ή την θερμοκρασία (υπάρχουν, μεταξύ πολλών άλλων, μαρτυρίες για κρατούμενους που βυθίζονταν ζωντανοί σε καζάνια με βραστό ή παγωμένο νερό). Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα αυτά δεν επέζησαν.

Το ίδιο σκληρή και βάναυση ήταν και η καθημερινή ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τους ξυλοδαρμούς, τα βασανιστήρια και τις ομαδικές εκτελέσεις από τους Ναζί να είναι στην ημερήσια διάταξη.

 

Θύματα

          Τα θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν Εβραίοι, Σέρβοι, Πολωνοί, Ρώσσοι, Κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι, Ρομ και Σίντι (Αθίγγανοι), οι ψυχικά ασθενείς και σωματικά ανάπηροι, διανοητές και πολιτικοί ακτιβιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά, μέλη άλλων θρησκευτικών ομάδων, μέλη του Καθολικού και Προτεσταντικού κλήρου, συνδικαλιστές, μερικοί Αφρικανοί, κοινοί εγκληματίες, άνθρωποι που είχαν χαρακτηριστεί "εχθροί του κράτους", και πολλοί που δεν ανήκαν στην Άρεια φυλή. Αυτοί οι άνθρωποι χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε μαζικές εκτελέσεις, σύμφωνα με τα εκτεταμένα αρχεία που κράτησαν οι ίδιοι οι Ναζί (κείμενα και φωτογραφίες), μαρτυρίες (επιζώντων, δραστών και αυτοπτών μαρτύρων), και τα στατιστικά στοιχεία των χωρών υπό ναζιστική κατοχή.

Εβραίοι

 

          Με την έναρξη του πολέμου έγιναν μεγάλες σφαγές Εβραίων και, το Δεκέμβριο του 1941, ο Χίτλερ αποφάσισε να εξοντώσει ολοκληρωτικά τους Εβραίους της Ευρώπης. Τον Ιανουάριο του 1942, άρχισαν να απελαύνουν συστηματικά πληθυσμούς Εβραίων από τα γκέτο και από όλες τις κατεχόμενες περιοχές προς τα επτά στρατόπεδα που είχαν σχεδιαστεί ως στρατόπεδα εξόντωσης: του Άουσβιτς ΙΙ, του Μπέλζεκ, του Κέλμνο, του Μαϊντάνεκ, του Μάλυ Τρόστενετς, του Σομπιμπόρ και της Τρεμπλίνκα ΙΙ.

Μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, ένα μεγάλο μέρος τους Εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης είχε βρει το θάνατο στο Ολοκαύτωμα. Στην Πολωνία, όπου πριν τον πόλεμο βρισκόταν η μεγαλύτερη Εβραϊκή κοινότητα του κόσμου, δολοφονήθηκε πάνω από το 90% του Εβραϊκού πληθυσμού, ή περίπου 3.000.000 άνθρωποι.

Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Βοημία, η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Λετονία έχασαν πάνω από το 70% του Εβραϊκού τους πληθυσμού.

 

 

ΜΕΡΟΣ 2

Rosa Louise McCauley Parks (February 4, 1913 – October 24, 2005) was an African-American civil rights activist, whom the U.S. Congress called "the first lady of civil rights", and "the mother of the freedom movement".

On December 1, Montgomery, Alabama, Parks, age 42, refused to obey bus driver James Blake's order that she give up her seat to make room for a white passenger. Parks' action was not the first of its kind to impact the civil rights issue.

Martin Luther King, Jr. (January 15, 1929 – April 4, 1968) was an American clergyman, activist, and prominent leader in the African-American Civil Rights Movement. He is best known for being an iconic figure in the advancement of civil rights in the United States and around the world, using nonviolent methods following the teachings of Mahatma Gandhi. King is often presented as a heroic leader in the history of modern American liberalism.

In 1964, King became the youngest person to receive the Nobel Peace Prize for his work to end racial segregation and racial discrimination through civil disobedience and other nonviolent means. By the time of his death in 1968, he had refocused his efforts on ending poverty and stopping the Vietnam War.

King was assassinated on April 4, 1968, in Memphis, Tennessee.

 

Malcolm X (May 19, 1925 – February 21, 1965), born Malcolm Little and also known as El-Hajj Malik El-Shabazz, was an African American Muslim minister, public speaker, and human rights activist. To his admirers, he was a courageous advocate for the rights of African Americans, a man who indicted white America in the harshest terms for its crimes against black Americans. His detractors accused him of preaching racism, black supremacy, antisemitism, and violence. He has been called one of the greatest and most influential African Americans in history, and in 1998, Time Magazine named The Autobiography of Malcolm X one of the ten most influential nonfiction books of the 20th century.

Malcolm X was born in Omaha, Nebraska. The events of his childhood, including his father's lessons concerning black pride and self-reliance, and his own experiences concerning race played a significant role in Malcolm X's adult life. By the time he was thirteen, his father had died and his mother had been committed to a mental hospital. After living in a series of foster homes, Malcolm X became involved in a number of criminal activities in Boston and New York City; in 1946 he was sentenced to prison.

While in prison, Malcolm X became a member of the Nation of Islam. After his parole in 1952 he quickly rose to become one of the Nation's leaders, and for a dozen years was the public face of the controversial group. However, increasing disillusionment and conflict with Nation of Islam head Elijah Muhammad led Malcolm X to leave the Nation in March 1964. After a period of travel throughout Africa and the Middle East Malcolm X returned to the United States, where he founded Muslim Mosque, Inc. and the secular Organization of Afro-American Unity.

In February 1965, less than a year after leaving the Nation of Islam, he was assassinated by three members of the group.

Barack Hussein Obama II (born August 4, 1961) is the 44th and current President of the United States. He is the first African American to hold the office. Obama previously served as a United States Senator from Illinois, from January 2005 until he resigned following his victory in the 2008 presidential election.

Born in Honolulu, Hawaii, Obama is a graduate of Columbia University and Harvard Law School, where he was the president of the Harvard Law Review. He was a community organizer in Chicago before earning his law degree. He worked as a civil rights attorney in Chicago and taught constitutional law at the University of Chicago Law School from 1992 to 2004. He served three terms representing the 13th District in the Illinois Senate from 1997 to 2004


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ

Χωρίζουμε τους μαθητές σε δυο ομάδες και δίνουμε σε κάθε ομάδα τις λέξεις που δημιουργούν (αν τοποθετηθούν σωστά) τις ακόλουθες προτάσεις:

ΣΕ ΜΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΕΜΑΘΑΝ. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΘΙΣΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΜΙΣΩ.

 

ΜΕ ΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ! ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ; ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΟΥ;

 

 

ΣΕ  ΜΙΣΩ                    

 

 

ΓΙΑΤΙ                             

 

 

 ΕΤΣΙ

 

 

ΜΟΥ  ΕΜΑΘΑΝ.          

 

 

ΠΟΤΕ  ΟΜΩΣ

 

 

ΔΕΝ   ΚΑΘΙΣΑ                      

 

 

ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ

 

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ                  

 

 

 ΠΡΕΠΕΙ

 

 

ΝΑ ΣΕ ΜΙΣΩ.

 

 

 

              

 

ΜΕ  ΜΙΣΕΙΣ                       

 

 

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

 

 

ΓΙΑΤΙ!                       

 

 

ΕΧΕΙΣ   ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ;

 

 

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ                       

 

 

ΜΟΥ  ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ

 

 

ΤΟΥΣ  ΛΟΓΟΥΣ  ΣΟΥ;

 

 

 

 

 

 

2. ΤΑ ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΙΑ

Οι ακόλουθες φιγούρες μας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε κουκλάκια διαφόρων φυλών και να τα ντύσουμε με παραδοσιακές ενδυμασίες τους.

 

 

3. ΙΝΔΙΑΝΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ (teepee)

Αν υπάρχει η δυνατότητα και βοηθήσουν οι γονείς με τα υλικά τα παιδιά μπορούν να στήσουν μια Ινδιάνικη σκηνή στην αίθουσά τους!

The tepee of the Plains Indians is a fine dwelling, where poles are available and a permanent camp is in order. It is a roomy structure in which a fire may be built, and is comfortable in extremes of heat or cold. The pattern of the tepee is cut in the shape of a halfcircle (A), twice as long as it is wide, with 2 smoke flaps (B) near the center of the pattern. Fifteen by is a good size. If the tepee is smaller, it is difficult to keep it free of smoke. Eight-ounce canvas is satisfactory for the cover.

When the tepee is erected, it forms a cone shape; and the straight edges, where the smoke flaps are sewed, overlap and are held together with wooden pins. It is here that this detail should.be noted. If you follow the drawing closely, you will see that one side of the straight edge has an extra strip of canvas sewed to it for this overlap (C). A double row of holes is punched along the straight edge at (C) and (D). The edge at (D) will be under the overlapping (C) edge, and the row of holes will be a trifle wider apart than (C). These holes should be reinforced with a buttonhole stitch or metal grommets inserted.

A half-circle door opening (E) is cut at both ends so that when the edges are brought together a complete circular door opening will result. The door itself is. made of a round piece of canvas with additions to be turned in and hemmed (F). When the hem is completed, a flexible willow stick is inserted, making a firm door (G). A rope-loop is tied to the top of the willow stick, and is hung upon the pin just above the door and forms the hinge (H).

Little pockets are made of three-cornered pieces of canvas and sewed to the tips of the smoke flaps (B). Reinforcing pieces of canvas (X) should be sewed to parts where extra strain is expected, especially around the smoke flaps and the center of the cover, which is lashed to the top of the poles (l).

A rope is hemmed around the circular base, and rope loops for pegging down the tepee are equally spaced around it (J). A rope is attached at (I) which lashes the cover to the poles.


Twelve or more poles are needed for the tepee framework. These should be straight and smooth, and at least longer than the width of the cover. If the tepee is wide, the poles should be at least long.

Three of the strongest poles are made into a tripod (K), tied together a little higher than the height of the cover. The rest of the poles are then placed against the tripod, forming the cone-sbaped frame for the canvas cover. These are lashed together at the top with rope (L) . The last pole to be placed has the tepee cover fastened”to it, and should be placed opposite to where the door is to be (M).

The cover is then pulled around the pole framework and fastened together at the overlap with wooden pins about a foot long, tapering at both ends (N). The bottom is pegged down, and the poles inside are spread to stretch the cover (0). Two additional light poles are needed for the smoke flaps, and these are inserted into the pockets of the flaps (P). The poles can be moved about to change the position of the smoke flaps so the smoke can be drawn from the tepee. The drawing (Q) shows how the air comes in at the base of the tepee and is drawn out at the smoke hole. The flaps act as a sort of chimney, creating a draught.

 

Only a small fire is needed to warm a tepee. Usually a small fireplace is made a bit back from the center of the lodge, a shallow hole about in diameter lined with stones. The walls reflect the heat, and it is surprising how quickly a small stick fire heats the interior. Use only good dry wood that burns with a clear flame. Any smoke within will serve as an incense and keep the mosquitoes away.

 

One of the annoyances of a tepee type of dwelling is that water may run down inside on the poles during a heavy rain. One way of preventing this is to use a “bull boat,” a circular piece of canvas placed on top of the poles.

Another method was shown me by Dr. L. B. Sharp of Life Camps. He fastens a long cord on each pole just under the top of the cover, tied so that the cord leads from the underside of the pole. About halfway down, these cords are gathered together with one leading to a tin can. Rain coming down the poles is stopped by the cords and led down into the tin instead of continuing down the poles and eventually onto your bed.

 

In the old days the Indians decorated their lodges with strange gods and magical animals. 

When decorating a tepee, spread it out flat, sketch in your design, and wet the canvas. This is to prevent the canvas from absorbing too much paint. Ordinary house or oil paints may be used.

 

 

----Teepees were tall, cone-shaped, family-sized tents made of animal skins wrapped around poles. When buffalo were abundant, teepees were made of buffalo hide. After the men hunted down the buffalo, the women prepared the hide, scraping it, soaking it for several days so the hair would be easy to remove, washing it, working in a mash made of buffalo brain, then finally sewing hides together. A dozen or more hides would be required for each teepee.
A well-built teepee would have smoke "ears" to vent fires and allow air circulation, and a dew cloth to absorb humidity and prevent drafts. It would be painted on the outside. The door faced east, away from the prevailing wind and toward the morning sun. The teepee was a sacred place as well as a residence; the floor represented the earth, the walls the sky, and the poles the pathways from earth to the world of the spirits. Behind the fireplace there would be a family altar, a simple space of bare earth on which incense was burned.

Teepee is basically a tall tent dwelling used by the Plains Indians, and made by stretching dressed and fitted buffalo skins over a skeleton of 20-30 wooden poles, all slanted in toward a central point and tied together near the top. A flap at the top allowed smoke to escape, and a flap at the bottom served as a doorway.

 

----The word "tipi" comes into English from the Lakota language; the word thípi consists of two elements: the verb thí, meaning "to dwell", and apluralising enclitic (a suffix-like ending that marks the subject of the verb as plural), pi, and means "they dwell". Lakota verbs can be used as nouns and this is the case with thípi, which in practice just means "dwelling".

 

4. ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ

Ζητάμε από τους μαθητές να μας φέρουν ένα δαχτυλίδι που κρεμούν τις κουρτίνες και φτιάχνουμε ονειροπαγίδα-μπρελόκ για κλειδιά αφού εξηγήσουμε τι είναι η ονειροπαγίδα.

According to Native American legend, the Dream Catcher allows good dreams to pass through and slide down onto the sleeper. A bad dream becomes entangled in the web of the Dream Catcher

 

4. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


5. ΣΥΜΒΟΛΑ                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: 

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

Στο κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούμε (χρησιμοποιώντας την συλλογή ήχων και τραγουδιών που συνοδεύουν ή ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε εσείς):

-- Με τον ήχο και την εικόνα που δημιουργεί ο εγκέφαλος μας ανάλογα με την κουλτούρα, την προπαγάνδα, και τις εμπειρίες μας. Θα θέσουμε όμως και το ερώτημα: Μήπως τελικά η ‘εικόνα’ που μπορεί να μας έχουν περάσει τα ΜΜΕ έχει λόγο στην εικόνα που δημιουργεί το μυαλό μας ακούγοντας ήχους και μουσικές; Παράδειγμα τα mp3s alien invasion και outer space. Οι μαθητές θα τα αναγνωρίσουν σαν ‘ήχους που κάνουν τα U.F.O.s’ και η δική μας ερώτηση θα είναι «ΠΩΣ ξέρουμε τι ήχο κάνουν όταν δεν έχουμε δει ποτέ κανένα.» Θα απαντήσουν ότι βεβαίως έχουν δει στην τηλεόραση και εδώ ξεκινάει η συζήτηση πως η ‘εικόνα΄ μπορεί να μας παραπλανήσει και να μας οδηγήσει σε εσφαλμένες απόψεις για γεγονότα και γιατί όχι για ομάδες ανθρώπων, για κουλτούρες, θρησκείες, γλώσσες κλπ.

-- Με τις μουσικές και τους παραδοσιακούς χορούς του κόσμου με σκοπό να ρίξουμε μια ματιά σε ομάδες που μπορεί να ζουν μακριά μας αλλά και δίπλα μας σαν μετανάστες στην χώρα μας.

 

Μπορούμε να ασχοληθούμε με τη μουσική σε παγκόσμια απήχηση αν και οι γλώσσες είναι πολλές. Παράδειγμα το παιδικό τραγούδι:

Dur dur d’ etre bebe

Looney toons

Smurfs

Hakuna Matata

Sylvester and Tweety

 

Μουσική από τηλεοπτικά προγράμματα:

Friends

Star trek

X-files

 

Μουσικές από άλλες χώρες:

Albania, different Latino cultures, French, English, German, India, Italia, Jamaica, Japan, Mongolia, Nepal, Punjabi, Romania, Russia, Tibet, Turkey, Ancient Greek, Latin.

 

Ίδιο τραγούδι άλλη γλώσσα και κουλτούρα:

Aisha, (στα Γαλλικά με έντονες Αραβικές αναφορές και στα Αγγλικά με μαύρες αναφορές.)

La notteLa nuit (Ιταλικά και Γαλλικά)

Stand by me (Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά)

Tu es foutou (Γαλλικά και Αγλλικά)

Δυο κουλτούρες στο ίδιο τραγούδι:

Gangstas paradise (Αμερικάνικη γλώσσα για κουλτούρα περιθωρίου)

Mambo Italiano (Ιταλική γλώσσα και κουλτούρα σε Αμερικάνικη γλώσσα που υπενθυμίζει μετανάστες)

Maria, Maria (Μεξικάνικη γλώσσα και κουλτούρα σε Λατίνο-Αμερικάνικη γλώσσα και κοινωνία)

Tu vuo fa lAmericano (Ιταλική γλώσσα και κουλτούρα που υπενθυμίζει τάσεις για μετανάστευση και θαυμασμό στην Αμερική)

 

Δυο γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο ίδιο τραγούδι:

O Mare e tu

 

Μουσική και τραγούδια Ινδιάνικων φυλών της Βόρειας Αμερικής:

Flag song – Comanche

Gila bend Arizona – Navajo

Fancy dancer – Apache

Mother Earth Father Sun – Kiowa

 

Μουσικές και τραγούδια Νοτίου Αμερικής:

El flautista del Ande – Andes

La puerta del sol – Bolivia

Otavalo manta – Equador

 

 

Τα παιδιά μαθαίνουν και προετοιμάζονται να τραγουδήσουν το τραγούδι DIFFERENT στην γιορτή τέλους της σχολικής χρονιάς σαν αντιπροσώπευση της γνώσης που απέκτησαν από το μάθημα της ευέλικτης ζώνης.

 

I’m different (by Butterfly Boucher)

 

One, two three, four

 

I'm different, different,  different, nobody is like me,

different, different, different and that's okay with me.

Yeah, that's okay with me.

 

When I was born they threw away the mould,

now no one knows how my life will unfold

 

Because I'm different, different, different, nobody is like me,

different, different, different, and that's okay with me.

Yeah, that's okay with me

 

Born with ten toes, or even born with nine,

where there is love, then who I am is fine.

 

I'm different, different,  different, nobody is like me,

different, different, different and that's okay with me.

Yeah, that's okay with me.

 

I'm different, different, different, black, white or green,

from parents rich or poor, from boat on creek,

In land of Singapore

 

I'm different, different, different,

Oh, I'm different, different, different,

Oh, so different, different, different,

And that's okay with me!

Yeah, that's okay with me!

 

You know you're different, different, different, nobody is like you,

different, different, different, and that's okay with me.

Yeah, that's okay with me

And that's okay with me

Yeah, that's okay with me